Konsultprofil för Pontus Vinderos

Mer om mig som konsult. Mina kompetensområden, erfarenheter, kunskaper, egenskaper och hjärtefrågor.

Senior digital specialist

Jag heter Pontus Vinderos och kan konsten att modernisera webbkommunikation och att optimera sökmarknadsföring. Jag har mångårig erfarenhet som webbstrateg i offentlig sektor och digital marknadsförare med inriktning på sök. Dessutom har jag erfarenhet som utbildare på flera yrkesskolor som Berghs och som talare på konferenser inom webb. Jag har en magisterexamen från Uppsala universitet och är certifierad i Google Ads. Med analytisk skärpa, kreativ problemlösning och en strukturerad arbetsmetodik tar jag mig an utmaningar och levererar resultat. Min hjärtefråga handlar om användbarhet – att skapa digitala lösningar som är intuitiva, inkluderande och effektiva för alla användare.

Mer om mig


Kompetensområden

Sökmarknadsföring

Person som pekar med penna på ett diagram

Expertstöd med företags digitala marknadsföring, med fokus på synlighet i och trafik från Googles olika tjänster.

  • Sökstrategi: Ta fram och implementera strategier för att bli hittad på nätet och nå rätt kunder.
  • SEO. Öka synlighet i sökmotorer som Google, med On-Page SEO (teknik och innehåll).
  • Google Ads. Träffsäker annonsering i Googles kanaler, som Google sök, Youtube och Gmail.
  • Webbanalys. Implementering av spårning och analys för att vässa digital kommunikation.

Webbkommunikation

Expertstöd med offentlig digital kommunikation, med fokus på utveckling och förvaltning av informationswebbplatser.

  • Webbstrategi: Hitta balansen mellan användare, verksamhet och teknik för webbplatser.
  • UX-research: Insikter om användarna för att säkerställa användarperspektivet i webbutveckling.
  • Kravställning: Underlag till designers och webbutvecklare utifrån webbstrategi och UX-research.
  • Webbpublicering: Publicering med Optimizely, Sitevision eller WordPress i linje med webbstrategin.

Yrkeslivserfarenhet

Sammanfattning

Jag är en specialist på digital kommunikation med över 20 års erfarenhet, som idag driver eget företag. Min yrkesbana började som webbdesigner, men efter universitetsexamen arbetade jag främst med webbkommunikation i offentlig sektor och med sökmarknadsföring i näringslivet.

Inom offentlig sektor har jag jobbat på flera kommunikationsavdelningar med fokus på webbkommunikation. Min roll har varit allt från webbredaktör, systemansvarig till strateg med övergripande ansvar för digitala kanaler. Jag har även lett flera framgångsrika webbprojekt och pratat om detta på konferenser som Sitevisiondagarna. I näringslivet har jag jobbat med digital marknadsföring, både internt hos företag och som konsult på byrå. Mitt fokus har varit Google Ads, SEO och webbanalys. Jag har även hållit utbildningar hos bland annat Berghs School of Communication.

Alla erfarenheter

Vinderos Solutions

Vinderos Solutions (2024–)

Konsult inom sökmarknadsföring och webbkommunikation samt egen medieverksamhet i enskild firma.

Uppsala kommun

Uppsala kommun (2023–2024)

Jag deltog i förstudiefasen av projektet nytt intranät där jag tog fram en ny intranätstrategi för Uppsala kommun, införde Matomo och förbättrade användarinsikter genom en omfattande effektkartläggning och analys.

NTM

NTM (2022–2023)

Mediekoncern i Norrköping inom lokala nyhetsmedier med egen distribution och mediebyrå. Jag förbättrade sökmotor­optimeringen av NTM:s lokala nyhetssajter, vilket ökade trafiken från Google med över en miljon sidvisningar per vecka. Jag arbetade även med SEM/SEO för NTM Medias B2C-affärer, skapade 20 000 leads för prenumeration och coachade i digital marknadsföring.

Läkemedelsverket (2020–2022)

Jag ledde utvecklingen av Läkemedelsverkets intranät och Giftinformationscentralens webbplats, startade ett internt webbteam och moderniserade digitala tjänster. I början av tjänsten ledde jag även införande av SDG-förordningen för Läkemedelsverkets räkning.

Salgado (2018–2020)

Jag var leveransansvarig för byråns leveranser av Google Ads (SEM), sökmotor­optimering (SEO) och webbanalys. Jag hjälpte kunder som Botkyrka Stadsnät, Groth & Co, Net1, Sulas MC och tidningen Dagen. Jag utbildade även för byråns räkning och ledde flera interna projekt för verksamhetsutveckling.

Under min tid på byrån fick jag det interna priset som årets förbättrare. Det handlade om mina insatser för att utveckla interna arbetsprocesser och system som behövdes för att byrån skulle kunna växa. Rent konkret hjälpte jag till med att införa agila arbetssätt med Trello för arbetet med främst digitala kampanjer och tidredovisning med Harvest för uppföljning.

Region Västmanland

Region Västmanland (2017–2018)

Jag var huvudansvarig webbredaktör för regionvastmanland.se och regionala sidor på 1177.se. Jag bidrog till förbättrad navigering, ökad tillgänglighet och ny visuell identitet på regionvastmanland.se.

Tyresö kommun (2016–2017)

Jag var webbprojektledare för utvecklingen av Tyresö kommuns nya webbplats och intranät. Jag ledde arbetet under förstudiefasen och vid upphandling.

Utmärkelser för Tyresö kommuns webbplats i samband med denna anställning:

Vinnare Sveriges bästa kommunwebbplats
Topp100 (år 2019), IDG.se.

Finalist i kategorin Bästa offentliga webbplats
Guldhanden (år 2018), SiteVision.

Webbstrateg Vinderos

Webbstrateg Vinderos (2015–2017)

År 2015 startade jag den enskild firman Webbstrateg Vinderos och tog konsultuppdrag inom digital strategi, SEO och webbanalys. Den firman lades ner år 2017. 

Jag gjorde bland annat en digital analys för spelstudion Fatshark Games om marknadsföringen av deras co-op actionspel Warhammer: End Times – Vermintide. Jag jobbade även som growth hacker för Cruited (idag Go Monday). Go Monday är en startup som erbjuder webbaserad granskning av cv, personligt brev och LinkedIn-profiler.

Enköpings kommun

Enköpings kommun (2013–2016)

Jag ledde projektet för enkoping.se – Sveriges bästa kommunwebb, lanserade Enköpings kommun på Facebook och utformade strategin för ett nytt intranät.

Utmärkelser för Enköpings kommuns webbplats i samband med denna anställning:

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser
Topp100 (år 2019), IDG.se.

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser
Topp100 (år 2018), Internetworld.

”Fjolårets vinnare fortsätter att förbättra. Med tydliga ingångar och en snygg, lättanvänd sajt ligger Enköping fortfarande i topp bland landets kommunsajter.”

– Internetworld

Vinnare Sveriges bästa kommunwebbplats
Topp100 (år 2017), Internetworld.

”Innan sommaren lanserades en helt ny sajt som ska fungera ännu mer utifrån invånarnas behov och liv. Tillgängligheten har testats av faktiska användare, även de med funktionsnedsättningar. Istället för att visa upp kommunen vill man att det enkelt ska gå att hitta den information eller hjälp man behöver utifrån olika områden. Man har också byggt små sidowebbar för områden som turism eller jobbsök.”

– Internetworld

Vinnare av Användbarhetspriset
Publishingpriset (år 2016), Svenska Publishingpriset.

”För suveränt fokus på att hjälpa användaren hitta rätt – bingo!”

– Svenska Publishingpriset

Finalist i kategorin bästa offentlig sektor-sajt
Publishingpriset (år 2016), Svenska Publishingpriset.

Finalist i kategorin Bästa offentliga webbplats
Guldhanden (år 2016), SiteVision.

Scouterna

Scouterna (2012–2013)

Jag ledde framgångsrikt utvecklingen av Scouternas nya webbplatser i WordPress.

Utmärkelser för Scouternas webbplats i samband med denna anställning:

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser
Topp100 (år 2015), Internetworld.

”Det är busenkelt att hitta närmaste scoutkår och information om vad ett medlemskap i scouterna innebär på den här sajten. Antalet funktioner är få, men ibland är enkelhet rätt väg att gå.”

– Internetworld

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser
Topp100 (år 2014), Internetworld.

”Det är inte svårt eller dyrt att göra rätt. Det visar Scouterna, när de gjort en sajt som är rakt på sak, tydlig och med funktionalitet som egentligen alla borde använda. Karttjänster, mobilanpassning, massor av resurser och så vidare.”

– Internetworld
Stance jurisbyrå

Juristjouren/Stance juristbyrå (2011–2012)

Kommunikations­ansvarig på juristbyrå i Stockholm inom familjerätt, arvsrätt, arbetsrätt och bostadsjuridik. Jag skötte Google-annonsering, gjorde sökmotor­optimering och deltog i varumärkes­förnyelse – från Juristjouren till Stance juristbyrå.

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen (2007–2011)

Som webbstrateg för socialstyrelsen.se år 2009 till 2011 förbättrade jag Socialstyrelsens externa webbplats, ledde webbråd, gjorde webbanalyser och säkrade kvalitet. År 2007 till 2009 var jag informatör/webbredaktör för Nationalla riktlinjer, där jag publicerade innehåll på socialstyrelsen.se, deltog i webbprojekt och initierade digitalisering av riktlinjer och beslutsstöd.

Utmärkelser för Socialstyrelsens webbplats i samband med denna anställning:

Årets förbättrare i kategorin samhällsinformation
Web Service Award (år 2012).

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser
Topp100 (år 2010), Internetworld

”Ingen svensk myndighet jobbar så strukturerat med förändring och utveckling av sin webb som Socialstyrelsen. Deras aktiva blogg visar upp det eviga förbättringsarbetet, i stort och smått. Redan förra året fick Socialstyrelsen en helt ny sajt. Den står sig väl i konkurrensen även 2010.”

– Internetworld

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser
Topp100 (år 2009), Internetworld

”Här är myndigheten som tog klivet fram precis i rätt tid. Just när frågorna om svininfluensan var som allra flest hade Socialstyrelsen byggt om sin sajt och gjort den väldigt tilltalande i form och funktion.”

– Internetworld
InvitNet

InvitNet (2000–2001)

Webbdesigner på lokal webbyrå i Upplands Väsby som mestadels hade mindre företag i Stockholms­området som kunder. Jag designade webbplatser, kodade enklare gränssnitt i HTML/CSS och lade in kundernas texter och bilder. InvitNet lades senare ner.


Erfarenhet som föreläsare

Sammanfattning

Genom åren har jag utbildat i allt från digital annonsering, sökmotor­optimering, webbanalys till hur du överlever som anställd webbansvarig. Jag är van att utbilda både i klassrums­miljö och digitalt via Teams, Zoom eller motsvarande. Några yrkesskolor jag utbildat på är Berghs, Wednesday Relations och Medieinstitutet.

Jag har även hållit ett flertal tal på konferenser och nätverksträffar, bland annat om mitt arbete som webbstrateg i offentlig sektor. Några exempel är Sitevisiondagarna (Sitevision, tillsammans med HiQ) och Webbstrategidagarna Offentlig sektor (Ability Partner) år 2016.

Alla erfarenheter

Berghs School of Communication

Berghs School of Communication (2020)

När jag jobbade på digitalbyrån Salgado var jag gästlärare hos Berghs.

  • Kursmoment om digital annonsering under kvälls­utbildningen ”Digital kommunikation Start”, Stockholm, oktober 2020.
  • Kursmoment om digital annonsering under kvälls­utbildningen ”Digital kommunikation Start”, digitalt, april 2020.

Jag fick betyg 4,31 av 5 vid en utvärdering:

Vilket betyg ger du föreläsare Pontus Vinderos när det gäller förmågan att inspirera och lära ut (bransch- och ämneskunskap och pedagogisk kompetens)? Betyg 4,31 av 5
Wednesday Relations

Wednesday Relations (2019–2020)

Som anställd på digitalbyrån Salgado höll jag även kurser för evenemangs­koordinatorn Wednesday Relations räkning.

  • Kursansvarig lärare för kursen ”Annonsering på Facebook och Instagram – Fördjupning”, digitalt, mars 2020.
  • Kursansvarig lärare för kursen ”Annonsering på Facebook och Instagram – Grund”, digitalt, mars 2020.
  • Kursmoment om Google Ads och Google Analytics under utbildningen ”Certified Social Media Manager”, Stockholm, mars 2020.
  • Kursmoment om Google Ads och Google Analytics under utbildningen ”Certified Social Media Manager”, Stockholm, november 2019.
Globalportalen

Globalportalen (2019–2020)

Utbildningsuppdrag på plats hos kund när jag var anställd hos byrån Salgado. Globalportalen samlar cirka 50 ideella organisationer, exempelvis Amnesty, Läkare Utan Gränser och WWF.

  • Kursansvarig lärare i sökmarknadsföring för kommunikatörer, distans, april 2020.
  • Kursansvarig lärare i grundkurs om webbanalys i Google Analytics för kommunikatörer, Stockholm, november 2019.

Salgado (2019)

Som anställd på Salgado höll jag kurser i Salgados lokaler för byråns kunder.

  • Kursansvarig lärare i Google Analytics för företagare, Uppsala, oktober 2019.
Affärskompetens

Affärskompetens (2018–2019)

Som anställd på Salgado höll jag även kurser för småföretagare för Affärskompetens räkning.

  • Lärare under kursen ”Google AdWords – Fortsättningskurs”, Tierp, januari 2019.
  • Lärare under kursen ”Google AdWords – Fortsättningskurs”, Östhammar, oktober 2018.
Sitevision

Sitevision (2016)

Jag blev inbjuden till konferensen Sitevision­dagarna som talare om arbetet med Enköpings kommuns nya webbplats, tillsammans med byrån HiQ. Konferensen ägde rum på Conventum i Örebro, april 2016.

Programpunkten var ”Sveriges bästa kommunwebb”. Min del av presentationen handlade om strategin, förankringen under arbetets gång och lärdomar från projektet.

Ability Partner

Ability Partner (2016)

Jag blev inbjuden till konferensen Webbstrategi­dagarna Offentlig sektor som talare om arbetet med Enköpings kommuns nya webbplats. Konferensen ägde rum i Stockholm, april 2016.

Temat för talet var utveckling av en målgruppsanpassad och tillgänglig webbplats. Jag presenterade även de sju webbsynderna
för kommuner, alltså saker att undvika vid utveckling av just kommunala webbplatser.

Vid Ability Partners utvärdering i samband med konferensen fick jag betyget 4,33/5 för innehåll och 4,29/5 för framförande av konferensbesökarna.

Marknadsföreningen Stockholm

Marknadsföreningen Stockholm (2013)

Som anställd på Scouterna blev jag inbjuden till en medlemsträff hos Marknads­föreningen Stockholm i mars 2013.

Jag talade om arbetet med att ta fram nya webbplatser för Scouterna. Det handlade om vanliga attityder om webb, hur organisationer fungerar, Projektet Ny webb och mina tio bästa tips.

Scouterna

Scouterna (2013)

Som anställd hos Scouterna deltog jag i det så kallade Scouttåget, alltså när Scouternas rikskansli åkte runt och utbildade för lokala scout­organisationer.

  • Kursansvarig lärare för ”Redo för nätet” om digitala verktyg, Malmö, april 2013.
Medieinstitutet

Medieinstitutet (2013)

Jag blev inbjuden att föreläsare hos Medieinstitutet samtidigt som jag jobbade på Scouterna.

  • Gästlärare under Yh-utbildningen ”Online­marknadsförare” om konsten att jobba inhouse, Stockholm, mars 2013.
Sweden Social Web Camp 2011

Sweden Social Web Camp (2011)

Jag höll i en föreläsning och var moderator för en efterföljande paneldiskussion i stora tältet på knytkonferensen SSWC på Tjärö i augusti 2011.

Temat var socialt ansvarstagande på nätet och mer specifikt om nätaktivism kunde fungera som en motpol till hårdare regler. I panelen satt bland andra nätforskaren Marcin de Kaminski, mediestrategen Brit Stakston och journalisten Jack Werner.


Kunskaper och utbildning

Certifieringar

Google Ads Search Certification

Skillshop, utfärdat sep. 2024
Legitimerings-ID 115016104

Google Ads Display Certification

Skillshop, utfärdat sep. 2024
Legitimerings-ID 115062479

Kurser efter examen

  • Pm3 grund, DF Kompetens (2021)
  • Episerver administratör, Episerver (2017)
  • Sitevision mallar, Sitevision (2016)
  • Sitevision administratör, Sitevision (2016)
  • Skriv!, Skeppsholmens folkhögskola (2011–2012)
  • Effektstyrning av IT, inUse (2009)
  • Projektledning, Canea (2009)

Universitetsexamen

2002–2007
Uppsala universitet, Uppsala
Filosofie masterexamen (fil.mag.)

Studier i journalistik (huvudämne), media och kommunikation, livsåskådning och religion, informationssystem och företagsekonomi. I magisterkursen i journalistik ingick det sex veckors lång praktik hos en tidningsredaktion i Uppsala.

Språk

  • Svenska, modersmål
  • Engelska, goda kunskaper
  • Franska, grundläggande

Kod

  • HTML/CSS, goda kunskaper
  • JavaScript, grundläggande
  • SQL, grundläggande

Personliga egenskaper

Mina styrkor

Med hjälp av testet CliftonStrengths (tidigare StrengthsFinder) från analysföretag Gallup har jag identifierat mina personliga styrkor. Dessa är:

  1. Strategisk: Jag ser mönster i det komplexa, väger olika alternativ och väljer den bästa vägen framåt med ett tydligt fokus på resultat.
  2. Eftertänksam: Jag är noggrann, riskmedveten och planerar för att undvika problem, vilket gör att jaga fattar välövervägda beslut.
  3. Presterare: Jag drivs av ett behov av att uppnå konkreta resultat varje dag, vilket ger mig energi att arbeta hårt mot ambitiösa mål.
  4. Fokuserad: Jag sätter tydliga mål, prioriterar effektivt och håller både mig själv och andra på rätt kurs mot det önskade resultatet.
  5. Analytisk: Jag ifrågasätter antaganden, söker mönster i data och strävar efter att förstå orsakerna för att fatta logiska och välgrundade beslut.

Logisk förmåga

Jag har gjort ett logiktest med hjälp av rekryteringsverktyget Alva Labs. Alvas logiktest mäter logisk förmåga, det vill säga hur effektivt personer hanterar komplex information och drar korrekta slutsatser från den. Jag fick följande resultat:

Kurva som visar fördelningen i Alvas logiktest, där över medel (8) är markerat i grönt

Något över medel
84:e – 93:e percentilen.

Ditt resultat på logiktestet är 8, vilket är något över genomsnittet.

Alva Labs tolkar logisk förmåga genom att jämföra dina poäng mot andra i den yrkesmässiga befolkningen. En poäng som ligger något över genomsnittet indikerar att en person ofta behöver mindre tid och ansträngning för att tolka abstrakt information och dra logiska slutsatser. Människor med liknande poäng upplever ofta att de enkelt kan ta till sig och tillämpa ny kunskap, förutsatt att ämnet inte är komplicerat.

– Alva Labs

Hjärtefråga

Man som tittar på lappar på en vägg

Min passion när det gäller digital kommunikation handlar om användbarhet. Digitala gränssnitt som webbplatser ska vara enkla att använda och användare ska kunna uppnå specifika mål på ett ändamålsenligt, effektivt och tillfredsställande sätt utifrån deras unika förutsättningar. Det är viktigt att involvera användare med olika erfarenheter tidigt och kontinuerligt i designprocessen för att identifiera och lösa problem effektivt.

Balans mellan olika behov

Hög användbarhet menar jag uppnås genom att förstå och balansera olika behov. Du kan inte få någon riktig effekt av din digitala kommunikation om du ensidigt går på tekniska krav, vad verksamheten säger eller vad kundundersökningar visar. Det viktigaste är att förstå och kunna jämka dessa tre behov:

  • Användare: Förstå slutanvändarnas drivkrafter, lyssna på deras önskemål och studera deras digitala beteenden.
  • Verksamhet: Koppla till verksamhetsmål, kartlägga arbetsprocesser och förstå den interna kulturen.
  • Teknik: Kartlägga de tekniska förutsättningarna, välja ändamålsenlig teknik och bygga lösningar enligt bästa praxis.

Det är i skärningspunkten mellan dessa tre behov som jag hittar rätt fokus i arbetet med digital kommunikation, oavsett om det gäller webbutveckling, innehållsarbete eller digital annonsering. Det är utifrån detta fokus som jag kan prioritera pengar, personer och pixlar för att uppnå den önskade effekten.

Hög tillgänglighet

Tillgänglighet handlar om att inkludera alla typer av användare, även användare med funktionsnedsättning som har svårigheter eller använder särskilda hjälpmedel. Du ska kunna använda det digitala gränssnittet även om du har problem med syn, hörsel, motorik eller förmågan att minnas och kunna tolka intryck. För mig handlar tillgänglighet både om mänskliga rättigheter och om att göra webbplatser bättre för alla, då även ”normalanvändare” har nytta av tillgänglighetsanpassning. Denna anpassning tycker jag ska fokusera på…

  • Begripligt och intuitivt: Använd klarspråk, tydlig struktur och visuella stöd, och ge hjälp samt möjlighet att undvika eller rätta till misstag.
  • Motivation och trygghet: Stärk användarnas förtroende genom att förenkla uppgifter, erbjuda stöd vid misstag, och tydliggöra syfte och förväntningar.
  • Möjligt att uppfatta: Gör innehåll tillgängligt via textalternativ, multimediaformat och tillräcklig kontrast för att möta olika användarbehov.
  • Stabilt och förutsägbart: Säkerställ att gränssnittet fungerar med tangentbord och hjälpmedel, ge användare tillräcklig tid, och underlätta navigering med tydliga menyer och strukturer.
  • Robust och flexibelt: Följ tekniska standarder för kompatibilitet med hjälpmedel och tillhandahåll anpassningsmöjligheter för individuella behov.

Vill du anlita mig?
Jag erbjuder konsulthjälp inom sök och webb.